Ansøg om finansiering
Artikler
Nyhed
27. apr. 2021

Grønne virksomheder fra Herning bliver til globale forretninger

Danmark er et foregangsland, når det kommer til at skabe grønne virksomheder og teknologier, som er med til at understøtte den grønne omstilling og sætte Danmark på verdenskortet. Og her spiller Herning en vigtig rolle. Mange af de teknologier, der skal bidrage til den grønne omstilling, bliver nemlig udviklet med hjælp fra Danmarks Grønne Investeringsfonds kontor i netop Herning.

Ved Birk Centerpark i periferien af Herning ligger kontorhuset Innovatorium med mange kreative virksomheder, der bl.a. huser grønne idéer i verdensklasse. Her har Danmarks Grønne Investeringsfonds Herning-kontor til huse, og herfra er fonden med til at finansiere nogle af de grønne idéer, som Danmark og danskerne skal leve af i fremtiden. Fælles for idéerne: De skal være dokumenterbart grønne, gerne give plus på bundlinjen samt vise en stabil omsætning.

”I Danmarks Grønne Investeringsfond er vi sat i verden for at bidrage til den grønne omstilling. Det gør vi med risikovillig kapital, hvor vi går ind og validerer det grønne potentiale i en virksomhed, som vi derefter kan yde lån til. Det er ofte sværere at skaffe kapital til de grønne virksomheder, fordi det typisk kræver meget kapital, og som långiver skal man have de langsigtede briller på. Men det har vi i Danmarks Grønne Investeringsfond,” fortæller Jens Koch, der er Senior Director i Danmarks Grønne Investeringsfond og med base på Herning-kontoret.

På kontoret i Herning er der, udover Jens, tilknyttet en række medarbejdere, som arbejder med forskellige virksomheder inden for det grønne segment. Det er fx virksomheder, der arbejder med vedvarende energikilder, men også med grønne teknologier inden for byggeri og biodiversitet. Det er mange forskellige virksomheder i hele landet, som Danmarks Grønne Investeringsfond er med til at finansiere. Men især Midtjylland er rigtig godt med og skaber mange grønne idéer, der kan gøre en forskel i klimaregnskabet, fortæller Jens Koch:

”Danmarks Grønne Investeringsfond er til stede i hele landet, men vi ser rigtig mange virksomheder fra det midtvestjyske, der virkelig gør en forskel for den grønne omstilling. Derfor har Midtjylland og Herning-området også en særlig plads hos mig, fordi jeg kender mange af de grønne virksomheder og ved, hvor dedikerede de er, når de ønsker grøn omstilling samtidig med, at det skal være god forretning.”

Danmarks Grønne Investeringsfond har bl.a. medfinansieret Herning Vand, der via et struvitanlæg forvandler spildevand til bæredygtig gødning. Andre midtjyske kunder tæller bl.a. Suntherm i Skive, der giver borgere i hele Danmark mulighed for at udskifte deres oliefyr med en energivenlig varmepumpe, og virksomheden Hvidberg i Struer, der har etableret ny genbrugsplads under hensyn til nye og kommende miljøstandarder samt med øget fokus på genanvendelse af de modtagne byggematerialer, fra deres nye domicil i Struer.

I september 2020 modtog Danmarks Grønne Investeringsfond yderligere 6 mia. kr. som en del af Danmarks Grønne Fremtidsfond. Det betyder, at fonden skal hjælpe endnu flere virksomheder med finansiering, og de har særligt øje for det midtjyske, fortæller Jens Koch:

”Vi er særligt opmærksomme på Midtjylland og Herning-området, fordi vi ved, at her er rigtig mange interessante virksomheder med grønne idéer, virksomheder som vi ser værdi i, og som vi kan se vil være med til at sikre den grønne omstilling. Virksomhederne skal have omsætning og være skalerbare, før vi kan gå ind, men når de når dertil, kan vi bidrage til at få dem ud på den globale scene. Med 6 mia. kr. mere på kistebunden har vi fået muskler til at udvikle flere grønne danske forretninger i verdensklasse. Og vi ønsker at ’bygge broen’ imellem de kommercielle banker og egenkapitalen, så de grønne projekter etableres tidligere end ellers forventet, med øje for god sund fornuft. Jeg håber, vi kan være med til at finansiere endnu flere grønne virksomheder i Herning i fremtiden”

Kontakt

Cecilie Idun Andersen

Press Advisor (on leave)