Ansøg om finansiering
Artikler
Nyhed
28. sep. 2021

Status på Danmarks Grønne Fremtidsfond

Vertikale grøntsager, genanvendelige vatrondeller, solcelleparker og landbrugsrobotter. Det er et bredt udsnit af teknologiske løsninger, der det seneste år har fået risikovillig kapital fra Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond, siden Danmarks Grønne Fremtidsfond blev søsat i september 2020.

Tilsagn og udbetalinger for knap 1. mia. kr. og en pipeline på mere end 1.3 mia. kr. til 21 virksomheder og fonde. Det første leveår af Danmarks Grønne Fremtidsfond har i den grad vist sig modent for investeringer i grønne og bæredygtige løsninger. Aktiviteten dækker over investeringer og finansieringer foretaget af Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. I september 2020 besluttede regeringen og en lang række af Folketingets partier, at de to fonde fik ekstra 10 mia. kr. til at finansiere grønne projekter, som en del af etableringen af Danmarks Grønne Fremtidsfond.

Det har været et år, hvor fondene har været i markedet for at udvikle grønne og bæredygtige virksomheder. Det er et bredt udsnit af teknologiske løsninger, der det seneste år har fået del i kapitalen: Vertikale grøntsager, genanvendelige vatrondeller, solcelleparker og landbrugsrobotter. De mange stærke virksomheder og forretningsidéer viser, at de bæredygtige investeringer ikke kun rummer store grønne- men også stærke forretningsmæssige potentialer.

Af finansieringer og investeringer foretaget som en del af Danmarks Grønne Fremtidsfond kan bl.a. nævnes:

  • Agrointelli
    I fremtidens landbrug bliver marker overvåget og passet af robotter, som luger og gøder i den rette mængde. Det er netop, hvad danske Agrointelllis robot kan hjælpe med, og derved er der mindre behov for sprøjtemidler, næringsstoffer udnyttes bedre, og samtidig reduceres energibehovet i planteproduktionen.

  • Antler
    Den internationale fond Antler har dedikeret sig til at udvikle fremtidens iværksættere og virksomheder. Det skal fonden fortsætte med fra sin nye lokation i København, hvor fokus er være på klima og bæredygtighed. Her vil Antler hvert år samle omkring 70-100 iværksættere, der sammen skal de bygge 10-20 nye grønne techvirksomheder årligt.
  • Better Energy
    Better Energy er et bæredygtigt energiselskab, der skaber ny grøn energi. Better Energy udvikler, bygger og driver solcelleparker, der forsyner virksomheder, byer og lande med grøn energi. Better Energy er en af Europas hurtigst voksende bæredygtige energiselskaber med en projektportefølje på over 5 GW ny solcellekapacitet.

  • Blue World Technologies
    For aalborgensiske Blue World Technologies er vejen til den grønne omstilling af transportsektoren brolagt med bæredygtigt brændsel. Med deres revolutionerede methanol-brændselsceller vil virksomheden være en grøn kollega til el-bilen.

  • Last Object
    Vi har vænnet os til engangsprodukter, når vi står hjemme foran spejlet på badeværelset. Produkterne ryger direkte i skraldespanden, og det har store konsekvenser for miljø og klima. Men det vil danske LastObject ændre på. Med en serie banebrydende produkter, vil virksomheden have danskerne til at genanvende bl.a. vatpinde og vatrondeller.

  • Meelunie
    Proteinkilder til fødevareproduktion bliver en vigtig ingrediens i fremtidens fødevarer. Her viser virksomheden Meelunie vejen med en ny type planteprotein, der stammer fra hestebønner. Visionen hos virksomheden er stor: Hestebønneprotein skal være en af de centrale ernæringskilder i fremtidens fødevareproduktion.

  • Nordic Harvest
    Danske forbrugere er kommet et stort skridt nærmere bæredygtige og lokalt producerede højkvalitetsgrøntsager. Nordic Harvest bringer nemlig et bæredygtigt fødevaresystem tæt på forbrugeren med deres vertikale farm i Taastrup, der bl.a. producerer salat og krydderurter med mange positive klima- og miljøeffekter.

  • Refarmed
    Danske Refarmed, med Camilla Enge i spidsen, vil tage et opgør med lange og CO2-udledende forsyningskæder. Deres vertikale farm vil sende friske krydderurter direkte op fra produktionen i kælderen til storkøkkenet i stueetagen.

Kontakt

Cecilie Idun Andersen

Press Advisor

+45 31 93 05 73