OBS: DETTE WEBSITE KAN KUN SES AF MEDARBEJDERE I EIFO
Dette website er lukket for offentligheden pr. 14/6 2023. Som medarbejder i EIFO kan du tilgå websitet på vores kontorer og via VPN, men ellers ikke. Sitet er kun til intern brug og reference. Del ikke links eller screen dumps med folk udenfor organisationen. Henvis i stedet til eifo.dk.
Ansøg om finansiering
Artikler
Nyhed
07. dec. 2022

Intelligente mikrofabrikker skal gøre tøjproduktionen mere bæredygtig

Virksomheden Rodinia Generation har netop indgået et lånesamarbejde med Danmarks Grønne Investeringsfond med henblik på at bekæmpe den globale overproduktion af tøj: Hvert år bliver der produceret op til 100 milliarder stykker tøj. Det meste af det i en billig og dårlig kvalitet, som bliver transporteret lange distancer. Det vil virksomheden Rodinia Generation bekæmpe.

Modeindustrien udleder mere CO2 end den globale fly- og skibstrafik til sammen, bruger årligt 93 milliarder kubikmeter vand og sender en halv million tons mikroplast ud i havene.

Siden 2017 har den danske virksomhed Rodinia Generation udviklet konceptet bag intelligente mikrofabrikker, der kan gøre tøjproduktionen mere bæredygtig:

”Vi vil med vores mikrofabrikker rykke produktionen tættere på forbrugeren og kun producere det, der er efterspørgsel på. Lige nu foregår en stor del af tøjproduktionen i Asien, og bagefter skal det sendes til forbrugerne på den anden side af jorden. Samtidig er vores mikrofabrikker omkostningseffektive ned til det enkelte stykke tøj, og derfor skal en modevirksomhed ikke lægge en stor bestilling på flere tusinde enheder, som de i virkeligheden ikke ved, om de får solgt,” siger Trine Young, stifter og CEO i Rodinia Generation, der har som ambition at hjælpe branchen til at blive mere ansvarlig

Mikrofabrikken, som ikke fylder mere end en shippingcontainer, kan opstilles tæt på forbrugerne. Den består af fem maskiner, som tilsammen automatisk kan farve, printe på hvidt stof og skære. ”Hjernen” i Rodinia Generation er den intelligente software som styrer de 15 tons maskiner der udgør ’kroppen’, som i fremtiden vil give designere adgang til en avanceret bestillingsplatform, som er direkte koblet op på den nærmeste mikrofabrik. Rodinia’s mikrofabrik-løsning har to patenter på verdensplan.

”Foruden at eliminere forbrug af vand i processen, vurderes Rodinia’s mikrofabrikker at bidrage væsentligt til reduktion af CO2-emissioner ved både at reducere forbrug af energi, tekstiler og transportdistancen. Danmarks Grønne Investeringsfond finder det også væsentligt, at Trine Young er en dansk entreprenør, der har udviklet en global skalerbar og højteknologisk digitaliseret måde at producere tøj på baseret på egenudviklet intelligent software,” siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Trine Young er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole, og har efterfølgende taget en Master i Design and Technology fra London College of Fashion. Hun har også tidligere været designer i den danske modevirksomhed Baum und Pferdgarten.

Rodinia Generations første mikrofabrik er placeret i København og har produceret siden 2021. Virksomheden har i dag produktionsaftaler med mærker som Isnurh, CopenhagenCartel og Wheat.

”Vi har været i en opstartsfase, hvor fokus har været på udvikling af software, sikring af patenter, opbygning af den første mikrofabrik, pilottest med kunder og indgåelse af partnerskaber. Fokus er nu på eksekvering og på at øge omsætningen, og det ser vi frem til at gøre bl.a. gennem lånesamarbejdet med Danmarks Grønne Investeringsfond,” slutter Trine Young.

Lånet fra Danmarks Grønne Investeringsfond skal bidrage med skalering samt investering i ny teknologi, bl.a. en robotarm som vil øge effektiviteten af en automatiseret mikrofabrik.

Læs mere:

https://www.rodiniageneration.io/