Blå Biomasse A/S
Stort potentiale i bioøkonomi fra fjordens biomasse
Stort potentiale i bioøkonomi fra fjordens biomasse
Virksomheden Blå Biomasse A/S producerer muslingemel til dyrefoder – samtidig med at de renser Limfjorden for næringsstoffer og fosfor. Deres ambition er at udvikle bioøkonomien omkring den biomasse, man får fra havet.
Når virksomheden Blå Biomasse høster blåmuslinger i Limfjorden, kan de kun afsætte de største af muslingerne på fiskeauktionen. De små muslinger kan ikke sælges til middagsbordene. Men Blå Biomasse har fundet en måde at bruge hele muslingehøsten på. I stedet for at destruere de små muslinger, bruger de restproduktet til at producere muslingemel, der kan bruges som protein til dyrefoder.
Hedeselskabet, der står bag virksomheden, startede egentlig forsøg med muslingeopdræt, fordi det hjælper med at rense fjordene for næringsstoffer og fosfor. Muslingerne er en naturlig måde at reducere overskuddet af næringsstoffer på. Men med flere års udviklingsprojekter i ryggen har de kastet sig ud i at udvikle bioøkonomien omkring havets biomasse også.
”Vores ambition er at bidrage til at udvikle bioøkonomien omkring biomasse fra havet. Det giver kun god mening at udnytte hele høsten af muslinger. I stedet for måske at brænde spildproduktet af til elektricitet og varme, kan vi ligeså godt opgradere det som et højværdiprodukt. Nemlig protein til foder,” siger Klaus Astrup Nielsen, der er bestyrelsesformand for Blå Biomasse.
På grund af det høje næringsstofindhold i Limfjorden har fjorden gode vilkår for blå muslinger. Og Blå Biomasse har som de første i Danmark taget en særlig produktionsmetode i brug, der sikrer en optimeret arbejdsproces i sammenligning med traditionel muslingeproduktion på langliner.
Stort potentiale i at udvikle bioøkonomi
Med finansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond vil Blå Biomasse udbygge deres anlæg i Limfjorden, så de kan skalere udviklingen inden for bioøkonomi.
”Der er et stort potentiale i at udnytte den biomasse, vi i Danmark kan få fra havet og fjordene. Blå Biomasse er en rigtig interessant virksomhed for os at samarbejde med, fordi de er i gang med at udvikle højværdiprodukter fra et marint restprodukt. Vi vil rigtigt gerne hjælpe med at sikre, at de kan fortsætte deres udviklingsarbejde inden for netop dette felt,” siger Mette Skøt, forretningsudviklingschef hos Danmarks Grønne Investeringsfond.
I 2019 forventer Blå Biomasse en produktion på op til 10.000 tons muslinger. Det næste udviklingsprojekt, virksomheden står overfor, er at finde en måde til bedre at udnytte muslingernes skaller på, så de kan lukke loopet helt i denne cirkulære forretningsmodel. Anvendelsen af det proteinrige muslingemel i dyrefoder, er et rigtig godt supplement til den eksisterende proteinkilde, som primært kommer fra industrifisk.
”Vi kommer til at stå over for en proteinmangel, og derfor skal der findes alternative proteinkilder. I Danmark har vi en unik position, fordi vi kan udvinde protein mange steder fra, både fra vores landbrugsaffald og fra havet. Vi tror på, at vi i fremtiden vil udnytte havets biologiske ressourcer til mere end konsumprodukter,” siger Mette Skøt.
”Når der starter gode projekter op rundt om i landet, er det vigtigt, de har adgang til den rette kapital. Ud over den åbenlyse miljøforbedring Blå Biomasses investering her medvirker til, har denne nye produktionsmetode også et forretningsmæssigt potentiale, når det anvendes i stor skala. En udvidelse af produktionskapaciteten i denne størrelsesorden kræver en betydelig anlægsinvestering, og her kan risikovillig lånekapital bl.a. være nøglen. Vi er glade for at være med til at projektet lykkes,” siger Søren Pedersen, der som Erhvervskundechef hos Danmarks Grønne Investeringsfond har medvirket til, at skræddersy en finansieringspakke til netop dette projekt.
Tilbage til forrige side
Del på: