Ansøg om finansiering
Artikler
Nyhed
11. jun. 2021
Af Danmarks Grønne Investeringsfond

Hestebønne-protein skal medvirke til at revolutionere markedet for plantebaseret kost

Der er stor efterspørgsel på proteiner som ingrediens i fødevarer eller i foder til dyr over hele verden, og en lang række positive fordele ved hestebønnen gør den attraktiv, når det kommer til sundhed og bæredygtighed. Nu vil virksomheden Meelunie-GPI opføre anlæg til udvinding af planteprotein fra hestebønner.

Proteinkilder til fødevareproduktion bliver en vigtig ingrediens i fremtidens fødevarer. Her viser virksomheden, Meelunie-GPI, vejen med en ny type planteprotein, der stammer fra hestebønner. Visionen hos virksomheden er stor: Hestebønneprotein skal være en af de centrale ernæringskilder i fremtidens fødevareproduktion. Den lille bønne kan både fungere som erstatning til kød men også som erstatning til en række andre planteproteiner, der har vundet indpas på markedet i dag. Hestebønnen har nemlig en række fordele ift. andet planteprotein:

”Hestebønnen er først og fremmest meget næringsrig. Derudover er hestebønnen væsentligt bedre for miljøet at dyrke og behøver ikke dyrkes på den anden side af jordkloden, hvor transporten påvirker klimaet negativt. Hos Meelunie-GPI ønsker vi at revolutionere den gængse tankegang inden for planteproteiner, og her spiller hestebønnen en hovedrolle,” fortæller Lars Laursen, Projektdirektør i Meelunie-GPI.

Bag det banebrydende projekt står adskillige aktører. Teknologien bygger på patenteret forskning fra Københavns Universitet og BiOptimate, og det er den hollandske ingrediens-handler Meelunie, der står for markedsføring og salg af de færdige proteinprodukter. Danske SiccaDania står bag procesviden samt opførelse af et anlæg i Hedensted. Danmarks Grønne Investeringsfond og Ringkøbing Landbobank yder finansiering til projektet, og sidst men ikke mindst bliver selve råvaren, nemlig hestebønnerne leveret fra Hornsyld Købmandsgård, der henter råvaren fra danske landmænd.

”I SiccaDania har vi arbejdet intenst med at udvikle dette projekt over de seneste par år. Det er derfor med stor tilfredshed, at vi nu kan igangsætte arbejdet med at opføre fabrikken, der vil producere proteiner, stivelse samt fødevarefibre fra hestebønner. Dette projekt rummer store perspektiver for de involverede parter. Projektet vil også bidrage markant til at sætte Danmark på verdenskortet for udvikling og bæredygtig produktion af alternative proteiner. Hvis den samlede mængde protein fra den nye fabrik anvendes som erstatning for oksekød, vil den samlede årlige CO2-emission reduceres med ca. 400.000 tons. Det er så markant, at det kan ses på Danmarks CO2 bundlinje” siger adm. direktør, Søren Sten Rasmussen.

Verden står overfor store udfordringer med fødevareknaphed, der samtidigt skal produceres i overensstemmelse med klodens ressourcer. Samtidigt skal vi på et kommercielt grundlag udvikle alternativer til kødprotein, som vi ved påvirker klimaet markant mere negativt end plantebaserede alternativer, fortæller Michael Zöllner, Managing Director i Danmarks Grønne Investeringsfond, og tilføjer

”I takt med at vi bliver flere mennesker på kloden, er der afgørende behov for at udvikle nye måder at producere protein på, så vi kan brødføde alle og samtidig reducere vores negative påvirkning af klimaet. I Danmarks Grønne Investeringsfond vil vi være med til at finansiere udvikling af nye teknologier, der bidrager positivt til den bæredygtige dagsorden. Her har planteprotein en række vigtige egenskaber, som er med til at skabe bedre betingelser for både klima og natur. Derfor er vi glade for at være med til at finansiere Meelunie-GPI’s videre udvikling.”

Der er store potentialer at hente både kommercielt og ift. bæredygtighed, og det er også baggrunden for, at Ringkjøbing Landbobank finansierer virksomheden:

”SiccaDania og Meelunie GPI har udviklet et spændende koncept til proteinudvinding af fødevarer som, modsat andre alternativer, produceres i vores egen baghave. Projektet er således med til at understøtte den fortsatte udvikling af Danmark som foregangsland indenfor bæredygtighed og proteinudvinding. Vi er glade for at deltage som finansieringspartner i projektet sammen med vores langvarige samarbejdspartner Danmarks Grønne Investeringsfond, og håber at Meelunie GPI kan være én af Danmarks kommende erhvervssucceser” udtaler kreditchef Dan Junker Astrup.

Med stigende efterspørgsel på plantebaseret mad kigger Meelunie-GPI ind i et milliardmarked, når teknologien og produktet er modnet yderligere, vurderer Lars Laursen:

”Planteprotein bliver en af hovedingredienserne i fremtidens fødevarer – både af hensyn til klimaet, men også fordi forbrugerne efterspørger plantebaseret kost. Derfor tror vi også, at vi kan komme til at spille en stor rolle inden for denne sektor globalt.”

 

Om Meelunie-GPI

Meelunie GPI A/S er ejet af Meelunie B.V fra Holland, samt en række danske nøgleinvestorer. Meelunie er en global forhandler af plantebaserede ingredienser; Proteiner, stivelse og sødestoffer.

 

Om Ringkjøbing Landbobank:

Ringkjøbing Landbobank er en bank som bl.a. har specialiseret sig inden for en række nicheområder herunder Private Banking, engros, liberalt erhverv og vedvarende energi. Banken har en egenkapital på ca. 8 mia. kr. og en markedsværdi på ca. 18 mia. kr. Omkostningsprocenten er på 36, hvilket viser, at banken er Danmarks mest effektive. Det giver banken stor konkurrencekraft til gavn for kunderne. Det internationale ratingbureau Moody’s Investors Service har givet banken en kreditrating på Aa3, hvilket er bedst blandt danske banker. Analyser fra Voxmeter viser, at Ringkjøbing Landbobank scorer meget højt på både kundetilfredshed og image. Banken er kort fortalt en kompetent, handlekraftig og ordentlig bank, der altid er til at komme i kontakt med. 

 

Om SiccaDania:

SiccaDania er et danskejet og dansk-drevet ingeniørselskab, der har specialiseret sig i at designe og opføre procesanlæg til fremstilling af bedre, mere bæredygtige og sundere fødevarer. Selskabet har ca. 450 medarbejdere, som er passioneret omkring teknologi og udsigten til at bidrage til en bedre verden. SiccaDania’s kompetencer og teknologier kombineres med det formål at opføre procesanlæg til planteproteiner, mejeriprodukter, stivelse samt andre vigtige fødevarer.

Kontakt

Cecilie Idun Andersen

Press Advisor (on leave)